Cultura material

Llig m茅s Llig menys

El franquisme va produir una variada tipologia material sense la qual no 茅s explicable el per铆ode de 1939 a 1948. Un m贸n f铆sic que inclou des dels nous dissenys per als carrers a les monedes amb les quals es pagava un paquet de cigarrets. En 1939 la societat valenciana va canviar en gran manera els seus coneixements previs, les maneres de fer les coses i fins i tot la seua gestualitat. Aquests canvis es van sustentar en l’amena莽a permanent d’una tecnologia de c脿stig omnipresent. Aix铆, les comissaries, els jutjats, les presons, els camps de treball, les multes o els insults destrueixen a l’adversari i s贸n un av铆s per al conjunt de la poblaci贸. El resultat, com no podia ser d’una altra manera, va ser el d’una societat en estat de commoci贸 cont铆nua, a la qual es pret茅n anul路lar la seua capacitat d’oposici贸. Per貌 la nova cultura no podia sustentar-se 煤nicament en l’amena莽a, reclusi贸 o l’eliminaci贸 de l’oponent. Calia oferir un nou model de vida a la ciutat, tamb茅 material.

Una nova educaci贸, amb nous mestres, manuals escolars i fins i tot escoles garanteix la formaci贸 de les futures generacions de ciutadans formats en la nova ideologia. Per part seua, l’esgl茅sia imposa la seua lit煤rgia en la quotidianitat i el cicle festiu mitjan莽ant una mescla cont铆nua de repressi贸 -multes per blasfemar, anul路laci贸 de matrimonis civils o l’omnipres猫ncia del pecat- i seducci贸 鈥 construcci贸 de nous temples, rehabilitaci贸 d’aquells danyats durant la guerra o les obres de caritat-. L’obedi猫ncia a les noves jerarquies ha de ser permanentment recordada, amb s铆mbols, actes de masses, altaveus als carrers i jornades festives de la nova Espanya. Malgrat el discurs triomfant narrat en peri貌dics i r脿dios, la cultura material del per铆ode evidencia la mis猫ria generalitzada i les dificultats de l’autarquia. Com a exemples, les construccions d’habitatges il路legals en el llit del riu o l’escassetat de matriculacions de cotxes.

A m茅s, com en qualsevol altre context hist貌ric, la cultura material participa de la resist猫ncia a les idees emanades des del poder. Objectes i cartes creats pels presos en les seues cel路les, l’ocultaci贸 de llibres prohibits o la sintonitzaci贸 en les populars r脿dios de l’猫poca de programes estrangers -r脿dio Londres-.

Mapa amb punts d'inter茅s鈥

Galeria d鈥檌matges

Objectes de la pres贸

Resist猫ncia

Contingut per a descarregar

Captura de pantalla 2021-02-08 a las 11.01.26
Beistegui Hermanos primer cat谩logo de bicicletas
Captura de pantalla 2021-02-08 a las 11.02.57
La casa por dentro
Portada_Objectes (Des)apareguts
Objectes (des)aparegutas
Els artefactes que han experimentat atrocitats, fins i tot genocidi, i van sobreviure, adquireixen el poder d鈥檈vocar els horrors del passat, i de rememorar les persones absents, coses i llocs que van ser perduts. Simbolitzen viol猫ncia, per貌 tamb茅 superviv猫ncia i resili猫ncia [鈥. S贸n objectes supervivents. Heghnar Zeitlian Watenpaugh