El Poder

Llig m茅s Llig menys

En aquest apartat de la web 鈥攊 en altres de posteriors鈥, el lector podr脿 trobar abundants materials amb els quals completa les caselles de la constel路laci贸 del poder franquista a la ciutat. Una constel路laci贸 en qu猫 els diferents apartats (poder econ貌mic, pol铆tic, militar, judicial, eclesi脿stic i cultural), lluny de ser compartiments a茂llats, configuren una amalgama polim貌rfica.

Per posar-ne un exemple, la gu脿rdia pretoriana que compon el poder pol铆tic de l鈥橝juntament, la Diputaci贸, l鈥檕mnipotent i omnipresent Govern Civil i la Falange (Joaqu铆n Manglano y Cucal贸 de Montull, Jos茅 Antonio G贸mez Tr茅nor, Jos茅 Zumalac谩rregui, Rinc贸n de Arellano, Planas de Tovar o Ram贸n Laporta), a banda de participar en molts casos del poder econ貌mic i aprofitar-se descaradament de la carestia i l鈥檈straperlo, conviuen amb harmonia amb l鈥檕ligarquia econ貌mica i terratinent provinent majorit脿riament de la DRV i del carlisme, tot i que els arribistes de Falange van ocupar c脿rrecs en l鈥檃dministraci贸 i els sindicats.

Una oligarquia que incorpora, per convicci贸 o per conveni猫ncia, la camisa blava i el bra莽 en alt i que en trau tot el suc de la seua adhesi贸 al r猫gim, una vegada aconseguit el vistiplau dels minuciosos informes de puresa ideol貌gica fets per la Falange. Els S谩nchez de Le贸n, Antonio Noguera Bonora (president de la CIIM3), Casanova Llopis, Noguera Pla, Rafael Cort, Ram贸n Gordillo, Juan i Ignasi Villalonga, Vicente i Luis Casanova Giner, Jos茅 Galindo, Pablo Carrau, Ignacio Boluda, Valeriano Jim茅nez de la Iglesia, Tom谩s Tr茅nor Azc谩rraga, Jos茅 Serratosa Nadal, Carlos Hern谩ndez L谩zaro, Jos茅 Mar铆a Mayans y de Sequera i un llarg etc猫tera ple de cognoms ben coneguts, confraternitzen amb el poder pol铆tic, en el qual ocupen tamb茅 llocs rellevants, i, per descomptat, amb el poder militar, judicial i eclesi脿stic. Un august i feixista corifeu ple de sagrada tradici贸 carlista, aristocratisme i poder olig脿rquic.

S贸n els guanyadors i el m贸n de la cultura (el Centre de Cultura Valenciana, la Prensa del Movimiento, Las Provincias o l鈥橝ssociaci贸 de la Premsa Valenciana) es va encarregar de proporcionar-los una p脿tina de legitimitat. Pol铆tics, empresaris, militars, jutges, prohoms de la cultura, homes d鈥檈sgl茅sia (l鈥櫭璶clit Marcelino Olaechea) i fact貌tums d鈥檜na premsa i una r脿dio absolutament controlades canten tots a una veu per a ofrenar noves gl貌ries a Franco, fer negocis i deixar ben pal猫s qui havia guanyat la guerra.

Mapa amb punts d'inter茅s鈥

Galeria d鈥檌matges

Jerarquies; els rostres de el poder

Franco i Val猫ncia (galeria d’imatges)

Contingut per a descarregar

Captura de pantalla 2020-12-11 a las 11.46.23
Jefatura Superior de Polic铆a. 1948.
En la mem貌ria del Govern Civil de Val猫ncia de 1948 l'apartat dedicat a la Jefatura Superior de Polic铆a d贸na compte de diversos aspectes soci econ貌mics que caracteritzaven la vida en aquell any. Relacionat amb l'ambient obrer pot llegir-se 鈥渆s inconcebible como a pesar [de las grandes mejoras que aporta el nuevo r茅gimen] persisten en antiguas ideolog铆as pol铆ticas o sindicales que debieran estar totalmente extinguidas鈥︹
Captura de pantalla 2020-12-11 a las 11.52.24
Visita de Franco a Val猫ncia (Valencia Atracci贸n, Jun 1947)
Reportatge que sintetitza la visita de Franco a Val猫ncia al maig de 1947. Durant la seua estada va rebre la medalla d'or de la ciutat i la m脿xima distinci贸 de la Junta central Fallera, el Bunyol d鈥橭r.
P谩ginas desdeLas Provincias visita franco 1947
Visita de Franco a Val猫ncia, maig 1947
Recull d'articles publicats a Las Provincias sobre la visita a Val猫ncia de Franco (maig de 1947).
Portada Ej茅rcito
Revista del Ejercito de Tierra Espa帽ol N潞1. (Febrer 1940)
En la revista del聽Ejercito聽de Tierra, al costat d'articles que recullen batalles puntuals i diferents t猫cniques militars, tamb茅 es troben uns altres que evoquen els moments imperials de l'ex猫rcit espanyol. En els primers exemplars es mostra la guerra com a croada i s'enalteix la figura de Franco.
Francisco Javier Planas de Tovar, primer governador civil de la dictadura , primer
Planas de Tovar, el governador de la repressi贸
Andreu Gin茅s
Francisco Javier Planas de Tovar fou governador civil de Val猫ncia des del mar莽 de 1939 fins l鈥檃bril de 1943. Durant quatre anys, aquest militar de carrera fou la persona que gaud铆 d鈥檜na major autoritat a la ciutat i les comarques del Cap i Casal. Quatre anys que segurament donarien per escriure moltes p脿gines per貌 que, en canvi, han passat desapercebuts per a gran part de la nostra historiografia.