La Vida Quotidiana

Llig m茅s Llig menys

El franquisme monopolitz脿 el ritme vital de la poblaci贸. La rutina 鈥渞eglada鈥 per l’omnipresent, omnipotent, governador Civil no deixava gaire espai a l鈥檈spontane茂tat i la individualitat. El “Franco manda, Espa帽a obedece”, resumeix a la perfecci贸 un clima social implacable destinat a fer front a qualsevol desviaci贸 de la norma i, alhora, imposar la veritat, les obres i la mem貌ria dels guanyadors.

L鈥橢spanya de Franco va fer pal猫s una contradicci贸 constant i practic脿 una doble moral: la de la fam i el racionament davant l鈥檈straperlo i el luxe; la del tret de gr脿cia enfront dels colps de pit. La pol铆tica de la vict貌ria i el seu record obligatori inund脿 carrers, places i edificis amb nous noms, s铆mbols, monuments i recordatoris. A m茅s d鈥檃lli莽onar amb mecanismes violents i disciplinaris, s鈥檃doctrin脿 a la poblaci贸 mitjan莽ant programes educatius i l鈥檈nquadrament social i pol铆tic aconseguit tant en l鈥檕ci com en la religi贸. Al remat, es cre脿 una nova cultura sociopol铆tica ad hoc.

Tota una nova lit煤rgia del 聽聽farcida de banderes, s铆mbols, gestos (el bra莽 en alt), v铆ctors i himnes. La ciutat esdevingu茅 una gran pres贸 on, a m茅s dels milers de reclosos, tamb茅 la poblaci贸 estigu茅 sotmesa a la ferma voluntat d鈥檈rradicar el 鈥済en rojo鈥 per a crear una 鈥渞aza espanyola aut猫ntica鈥 xen貌foba, mis貌gina, hom貌foba i excloent. La reeducaci贸 cultural i moral dels considerats inferiors biol貌gics, indesitjables i invertits estigu茅 a l鈥檕rdre del dia. Tamb茅 el hablar en cristiano o en el idioma del Imperio form脿 part d鈥檃questa cruel tragicom猫dia. El merchandising propagand铆stic va saturar el dia a dia i tot esdevingu茅 escrupolosament reglat: horaris, usos, salutacions, desfilades, concentracions i actes multitudinaris.

L鈥檈sfera privada tampoc no se鈥檔 lliurava. La 鈥渕oralitzaci贸鈥 dels costums exigia acabar, hip貌critament, amb la 鈥渞elaxaci贸 del pudor鈥. Les prostitutes, les mares fadrines i els homosexuals havien de ser reeducats. Es prohib铆 l鈥檃vortament, se sancion脿 l鈥檃dulteri i es foment脿 la natalitat i el dest铆 de les dones com a mestresses de la seua llar.

L鈥檃ltra cara de la moneda de tanta repressi贸 i hipocresia fou la fam, la carestia, les pen煤ries, l鈥檈straperlo, les cartilles de racionament, els continus talls de llum. La consulta d鈥檜na font tan propera al nou r猫gim com l鈥橝ntologia dels Almanacs de Las Provincias permet certificar fins a quin punt les condicions de vida en la immediata postguerra eren veritablement dures. Pel que fa a l鈥檈straperlo, malgrat les condemnes farisaiques i la duresa aparent de la legislaci贸 franquista, hi havia l鈥檈straperlo menut i el gros i aquest darrer era practicat pels guanyadors sense cap escr煤pol. El dit popular de 鈥淨ui du la farina? Ramon la porta鈥 estalvia m茅s paraules.

Mapa amb punts d'inter茅s鈥

Galeria d鈥檌matges

Esports

Pres猫ncia alemanya i italiana

Productes i ret貌rica franquista

 

 

 

 

Vida Quotidiana

Audiovisuals

NODO. Partido homenaje en Mestalla (Num 66陋)
RTVE. Regreso al Ed茅n. Paco Roca. 18/12/2020

Contingut per a descarregar

Captura de pantalla 2020-12-14 a las 12.10.48
Juventudes Hitlerianas
LEVANTE 14/11/1943
Screenshot 2021-12-08 at 16.56.16
Prietas las filas : vida quotidiana i franquisme