L'Església

Llig més Llig menys

La ideologia del nacionalcatolicisme (allò tan ranci i antic de Por el Imperio hacia Dios) va ser, sens dubte, el ciment superestructural més idoni per a acompanyar el nou règim que no debades havia estat batejat com la Cruzada. Gràcies a l’Església les classes dominants, els guanyadors, aconsegueixen i imposen un consens social que evita la seua disgregació. Es tracta d’una ideologia resistent que s’oposa al seu propi desgast i és enormement àgil i oportunista per a ocupar els buits que eventualment deixen altres forces addictes al nou règim.

Des del 31 de març mateix, quan el pare Comesaña va pronunciar la famosa homilia de la primera missa de la Victòria a l’altar improvisat de la futura Plaza del Caudillo, el paper de l’església va ser omnipresent, i aprofitaria la relativa desfalangització posterior al 1945 per a incrementar encara més la seua influència. El ferotge anticomunisme del règim va trobar el seu millor aliat en la púrpura eclesial. Des del principi es va santificar l’acció dels vencedors i la seua repressió cruel i ferotge, es van multiplicar les misses de campanya, les missions de recristianització de la classe obrera, les processons, els rosaris i els actes de desgreuge. Sempre amb els factòtums del nou règim en primera fila. Un comensalisme altament profitós per a les dues parts.

La jerarquia eclesiàstica no va envermellir gens ni mica ni li va tremolar el pols: Dios suscitó como enviado del cielo al Caudillo invencible, le empeñó en una nueva y sagrada Cruzada. A canvi, el sistema va haver de cedir  alguna cosa per la impagable feina de reestructurar els valors del nou ordre, fer-se càrrec del control ideològic i social, estendre la ideologia de la vall de llàgrimes, elevar la família a cèl·lula bàsica de l’ordre social i produir una nova societat resignada, sotmesa i reprimida. Una contraprestació que se substanciaria en el Concordat de 1953 amb el qual privilegis i prebendes eclesials romandrien tan abundants com lliures de qualsevol ingerència.

En el primer franquisme, la por, la repressió, la fam, l’olor de gasogen i moniato torrat estarien sempre acompanyats de l’adoctrinament escolar de capellans i monges, l’amenaça dels sermons apocalíptics, les conversions forçades, la moral hipòcrita i el negre omnipresent de les sotanes. L’inferno de Dante ens revisitava.

Mapa amb punts d'interés​

Audiovisuals

NODO 29-5-1944 3´24" - Processó de la Geperudeta
NODO 24-5-1948 - XXV Aniversari de la coronació de la Verge

Contingut per a descarregar

Captura de pantalla 2020-12-11 a las 12.46.57
La virgen en las calles de Valencia (1948)
Cròniques del periodista Martí Domínguez per al diari Las Provincias sobre el trasllat de la imatge de la Verge dels Desemparats per les parròquies de la ciutat en l'aniversari de la seua coronació pontifícia. 1948.
Captura de pantalla 2020-12-11 a las 12.53.11
Preocupacions de l'Arquebisbe (1950)
L'arquebisbe Olaechea recull en un discurs pronunciat en 1950, paternalista i plagat de referències a la Itàlia feixista, dades significatives sobre la vida dels obrers a la ciutat que revelen els baixos salaris, les condicions de precarietat i amuntegament en els habitatges, i la moralitat predominant.
Captura de pantalla 2020-12-11 a las 12.58.16
Realidades del franquismo en Valencia (1948)
Balanç de la inversió realitzada per a la reconstrucció i creació de nous centres religiosos, així com per a l'homenatge i exaltació de “los caidos”, duts a terme en les diferents localitats de la província. En la publicació Realidades de una etapa de gobierno bajo el signo de Franco.
Captura de pantalla 2020-12-11 a las 12.59.48
Seminario de Moncada
Publicació de 1944 de l'Arquebisbat de València sobre el projecte del nou edifici del Seminari que es construirà a Moncada
Captura de pantalla 2020-12-11 a las 13.01.47
Valencia católica (maig de 1939)
Número extraordinari, publicat al maig de 1939, de la revista mensual Valencia Católica, dedicat a la Mare de Deu dels Desemparats.
Captura de pantalla 2020-12-11 a las 13.03.53
Valencia y la caridad (1950)
Publicació del Banco de Nuestra Señora de los Desamparados, institució de caritat creada en 1948 per l'arquebisbe Olaechea. Recull activitats en habitatge, educació i resums de col·lectes realitzades des de la seua creació fins a 1950. Inclou directori de les institucions de caritat existents a València.