En un escenari militaritzat, els guanyadors identificaren els avenços teòrics i pràctics que en matèria de salut pública s’havien desenvolupat en la II República amb “l’enemic”. En conseqüència, en la postguerra immediata l’exili dels principals protagonistes de les reformes en la República vingué acompanyada per l’abandó de les idees més innovadores en matèria de salut i el retrocés cap a plantejaments ja periclitats. Cal subratllar la forta tradició higienista que a la ciutat estava molt arrelada des de finals del XIX i que tingué en l’Institut Mèdic Valencià i l’Institut Municipal d’Higiene (impulsats, entre altres, per la nissaga dels Peset) les seues institucions més rellevants.
Així, la higiene pública va perdre el seu caràcter preventiu, per a centrar-se a combatre les malalties infecto-contagioses: la verola, la diftèria, el tifus exantemàtic (l’epidèmia de 1941 que provocà L’Hospital Municipal d’Infecciosos El Cid en Safranar) i, de forma especial, la tuberculosi (Sanatori La Malva-rosa). Malalties que es veien afavorides per les condicions precàries de l’època. També cobraren protagonisme el paludisme, el repunt de la mortalitat infantil i les malalties de transmissió sexual. En tots els casos la prevenció romangué, en posició subalterna, enfront del tractament directe de la malaltia. La microbiologia (antibiòtics i vacunes) guanyà la partida a l’estadística sanitària, l’epidemiologia i la medicina social, obviant-se d’aquesta manera qüestionar les bases econòmiques i socials de les malalties.
El volum econòmic i el valor ideològic de la sanitat explica el conflicte que ben aviat es desenvolupà entre els falangistes per un costat i els monàrquics, catòlics i militars per altre. Un conflicte que es materialitzà en la pugna entre la Direcció General de Sanitat (depenent del Ministeri de Governació que tenia la competència de les campanyes profilàctiques i, especialment, la lluita anti tuberculosis) i el Seguro Obligatorio de Enfermedad (SOE), impulsat per la Falange, que depenia del Ministeri de Treball i de l’Obra Sindical i que s’encarregava del vessant assistencial sota la “marca” del 18 de Juliol (Sanatori José Antonio com a exemple)
El 1942 va veure la llum la revista SER (Revista Medico Social) òrgan d’expressió de l’ideari falangista on, a més de promoure la millora de la “raza espanyola” (SIC), tenien especial presència el foment de la natalitat, l’assistència sanitària a la classe treballadora i la “regeneració moral” de la població (alcoholisme, mendicitat, etc.) Aliena a aquestes disputes del poder, la població presentava unes condicions de salut que eren, malgrat la propaganda oficial, prou esfereïdores.
La Guía de la Valencia del primer franquismo (1939-1948), es un ambicioso proyecto editorial que intenta responder a la pregunta de qué sucedió en la ciudad de Valencia entre el final de la guerra de 1939 y la declaración del final del estado de guerra en 1948. Un intento de superar el silencio derivado del Pacto de la Transición (no cuestionar la esencia del relato franquista), de la “incomodidad” que aún hoy supone hablar de aquellos años y también de la dificultad de acceso a importantes fuentes documentales del periodo (materiales desaparecidos o dispersos).
Si quieres enviarnos algún material o información que enriquezca la web nos puedes escribir desde la página de contacto
© Diputació de València 2021 · Diseño web La Mina Estudio
© Diputació de València 2021
Diseño web La Mina Estudio