El franquisme- i molt especialment els primers anys- fou una “llarga pau incivil”. La persecució, el castic i la violència contra “l’enemic” foren peces bàsiques, centrals i estructurals del franquisme. Una violència contundent, implacable, permanent, sistemàtica i institucionalitzada. Tot just un any abans de finalitzar oficialment l’estat de guerra (1948) s’aprovà el Decret-Llei sobre repressió del bandidatge i terrorisme que donava “cobertura” jurídica per a legalitzar la persecució. Foren els anys de la “gran repressió”, dels massius consells de guerra, els afusellaments, els milers d’empresonats, les responsabilitats polítiques, els treballs forçats als camps de treball i les depuracions laborals.
Com que el volum de presoners fou extraordinari i va créixer exponencialment en un espai molt breu de temps, calgué improvisar nous espais eufemísticament anomenats com a “espais habilitats”. Un gran nombre d’edificis que sense cap tipus de condicionament, serviren per a amuntegar persones. A les presons existents i als calabossos municipals s’afegiren escoles, camps de futbol, places de bous, palaus, mansions o edificis industrials.
L’apilotament massiu, l’alimentació insuficient, les dolentes condicions higièniques i sanitàries els paràsits i les malalties eren moneda corrent. Per aquestes presons passaren, a més a més, dones condemnades per adulteri o prostitució clandestina així com homosexuals (després de l’aprovació de la Ley de Vagos y Maleantes) i petits estraperlistes. Les víctimes (los rojos y las rojas) eren un conjunt heterogeni. El cementiri de Paterna i la presó de Sant Miquel dels Reis han esdevingut els principals símbols de la repressió franquista d’aquells anys.
Un altre capítol fou la utilització dels presoners polítics com a mà d’obra barata o quasi gratuïta. Per tot arreu hi havia “penats-treballadors” i el Pantano del Generalísimo a Benagéber és, probablement, el símbol més present a la memòria col.lectiva. La Llei de Responsabilitats Polítiques (com també el Tribunal de Represión de la Masoneria y el Comunismo) s’aplicà amb caràcter general i les dures sentències implicaven multes elevades i la pèrdua total o parcial de béns. Per completar el, les depuracions laborals foren generals i afectaren moltes professions tot i que tingueren especial rellevància en l’ensenyament.
Comptat i debatut, la repressió en la postguerra es caracteritzà per la seua brutalitat i complexitat. La Dictadura conjugà mesures, mètodes i instruments i construí una teranyina de la qual era molt difícil escapar. Aquesta llarga postguerra fou l’etapa més trista, fosca i menyspreable de la ciutat de València.
La Guia de la València del primer franquisme 1939-1948 és un ambiciós projecte editorial de la UV i de la UPV que tracta de contestar a la pregunta de què va passar a la ciutat de València entre el final de la guerra el 1939 i la declaració de la fi de l’estat de guerra el 1948, un intent de superar el silenci derivat del Pacte de la Transició (no qüestionar l’essència del relat franquista), de la incomoditat que encara avui comporta parlar d’aquells anys i també de la dificultat d’accés a importants fonts documentals del període (materials desapareguts o dispersos).
Si vols enviar-nos algun material o informació que enriquisca la web pots fer-ho a través de la pàgina de contacte
© Diputació de València 2021 · Disseny web La Mina Estudio
© Diputació de València 2021
La Mina Estudio